Artikel Omrop Fryslan

Home/Nieuws/Artikel Omrop Fryslan

Artikel Omrop Fryslan

Missie volbracht; zalencentrum Schaaf krijgt nieuw leven

27 des 2018 – 09:09

Zalen Schaaf in Leeuwarden heeft weer een toekomst. Eigenlijk zouden dit de laatste dagen zijn voor het 221 jaar oude zalencentrum van de stad. Maar door ingrijpen van de Leeuwarder gemeenteraad blijft het open, en behouden. De gemeente wou eerst nog onderzoeken of het ook kon worden gesloopt. Die optie is nu echter van de baan.

Het bestuur van stichting Vrienden van Schaaf loopt door de zaal. Die is leeg, koud en het galmt. Toch zijn Frans van den Borg, Simon Ferwerda en Johan Juckers tevreden. Hun missie van het afgelopen jaar is geslaagd: behoud van de oude zaal. De stichting en Bobby Veenstra zetten voor komend jaar de activiteiten en een goede programmering op. De contracten zijn net getekend, zo werd vorige week duidelijk in een persbericht va de gemeente. Veenstra is er blij mee: “Voor mij was het tekenen van het contract een zeer heuglijk moment. Ik ben trots dat ik hier nu onderdeel van mag zijn.”

Prijsvraag voor de toekomst

De gemeente Leeuwarden heeft dit jaar een prijsvraag uitgeschreven. Iedereen die dat had, kon een plan indienen voor een nieuwe invulling van Schaaf. Sloop werd daarbij eerst niet uitgesloten. Dat werd pas geschrapt nadat de gemeenteraad onder leiding van PAL GroenLinks in actie kwam. Wia van Gelderen is adviseur van het bestuur van Vrienden van Schaaf: “We waren er echt blij mee dat sommige raadsleden zich hebben geïnteresseerd voor dit zalencentrum. Het heeft zo’n lange geschiedenis, die kun je niet zomaar wegdoen.” Toch loopt de prijsvraag nog steeds. Veenstra: “Het blijft boven de markt hangen. Het is niet een zwaard van Damocles, maar toch loopt het contract maar voor een jaar. Dan kun je niet echt investeren in de toekomst.”

Foto: Google Streetview

‘De Bende van Vier’

Die toekomst is te danken aan de ‘Bende van Vier’, het bestuur van stichting Vrienden van Schaaf. De stichting is een halfjaar geleden in alle haast opgericht door Frans van den Borg. “Ik zat in Frankrijk en hoorde allemaal verhalen over sluiting. Ik ben zo snel als mogelijk terug gegaan en heb besloten een stichting op te richten.” Het doel was om een vuist te maken tegen de gemeente, maar voornamelijk om Zalen Schaaf open te houden. Er werd een sterke lobby opgezet, met als resultaat dat ze in ieder geval een jaar verder kunnen.

Van den Borg: “Dan kunnen we zelf ook aan plannen voor de toekomst werken.” Het bestuur wil de komende periode ook duidelijk krijgen wat er in de buurt nu allemaal leeft. Johan Juckers: “Van het geluid binnen kunnen mensen geen last hebben. Het is gewoon goed geïsoleerd en toekomstbestendig. Maar we moeten wel met de klagers om tafel. Om zo duidelijk te krijgen wat nu precies de angel is en wat we daar aan kunnen doen. Daar moeten we het over hebben.”

Zaal vol geschiedenis

Het gebouw moet wel een goede opknapbeurt krijgen, vindt ook het bestuur. Van Gelderen: “Ja, dat moet ook. Het is geen bouwval en het is ook goed te gebruiken. Mata Hari had hier haar eerste danslessen bijvoorbeeld.”Er wordt door verschillende partijen veel gebruik gemaakt van de zaal. Zo was er een aantal bokswedstrijden. Van Gelderen: “Dansschool Saco Velt hield hier examens, er is laagdrempelig theater, bingoavonden, noem maar op. Het is een zaal van de Leeuwarders.”

It bestjoer fan Zalen Schaaf – Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Een plan voor de toekomst kan zijn het gebouw te gebruiken als een van de zogenaamde ‘broedplekken’. Daar moeten jonge mensen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Juckers: “Die jongeren kunnen hier dan terecht. Dat is vooral overdag en geeft ons weer de ruimte om ’s avonds een goede programmering neer te zetten.” Het bestuur is blij met alle hulp die ze heeft gekregen en alle handtekeningen die zijn ingezameld. “Fantastisch is dat, om te zien hoeveel mensen passie hebben en willen helpen om dit hier overeind te houden. Wij kunnen nu aan de slag met de toekomst”, vervolgt Juckers.

In het begin van het nieuwe jaar, op 6 januari, worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Door |2018-12-28T08:50:22+01:00december 28th, 2018|Nieuws|
Ga naar de bovenkant